Εικόνα και ήχος

12 Σεπτεμβρίου, 2020 8:43 | Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
Πόσο ρόλο παίζει η εικόνα στην παρουσία σας;

Η εικόνα είναι το πλέον δημοφιλέστερο μέσο για να επικοινωνήσετε το όραμα της εταιρίας σας καθώς και τα προϊόντα της. Κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει τη δύναμη της εικόνας και ποσό μάλλον της κινούμενης, δηλαδή βίντεο και animation, τα οποία αποτελούν μια οπτικοακουστική εμπειρία.

Φωτογραφία

Τα εργαλεία δεν κάνουν τον μάστορα

Η τεχνολογία σήμερα μας παρέχει όλα εκείνα εργαλεία και την ευκολία που χρειαζόμαστε για να παράγουμε εικόνες με μια συσκευή που χωράει στην τσέπη μας. Παρόλα αυτά όμως, το να επικοινωνήσεις σωστά ένα μήνυμα μέσω της εικόνας είναι μια πολυσύνθετη διεργασία με πολλές λεπτομέρειες. Επίσης, καθοριστικό ρόλο παίζει και η τεχνική αρτιότητα της εικόνας, ότι έχει δηλαδή σωστό φωτισμό, είναι σωστά εστιασμένη, έχει το κατάλληλο φόντο κ.α.

Σχεδόν κάθε περίπτωση φωτογράφησης είναι μοναδική. Ας δούμε μερικές από αυτές τις περιπτώσεις για να πάρετε μια ιδέα για τις τεχνικές απαιτήσεις της κάθε μιας.

Εταιρική φωτογράφιση

Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε απλά να δείξετε μια εταιρική φωτογράφηση με τους χώρους της εταιρείας σας, το προσωπικό της, τις διαδικασίες της, τις ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης κ.α.

Για να φωτογραφίσουμε ένα γκρουπ ανθρώπων συνήθως αρκούν δυο φώτα και ένα ωραίο φόντο. Η δε διαδικασία δεν κρατάει πάνω από 20 λεπτά.

Για να αποθανατίσουμε όμως έναν μεγάλο χώρο μπορεί να πάρει μέχρι και ώρες προκειμένου να στηθεί ο κατάλληλος φωτισμός και η διαρρύθμιση

Φωτογράφιση προϊόντων

Ένα άλλο πολύ συνηθισμένο σενάριο είναι η φωτογράφηση προϊόντων είτε για το eshop είτε για εκτύπωση. Εκτός από τον πλήθος των προϊόντων, πρέπει να λάβουμε πολλές άλλες παραμέτρους υπόψιν.

Πρόκειται για μικρά ή μεγάλα σε μέγεθος αντικείμενα; Αν είναι μικρά τότε ένα lightbox και μια φωτογραφική μηχανή είναι συνήθως αρκετά για να πετύχουμε τον σκοπό μας. Τα δε μεγάλα αντικείμενα χρειάζονται background και έως και 5 φώτα συνήθως.

Μήπως πρόκειται για φωτογράφιση προϊόντος πάνω σε μοντέλο, όπως ρούχα, γυαλιά, παπούτσια κλπ.; Τότε εκτός από τα υπόλοιπα θα χρειαστούμε μοντέλο, μακιγιέρ και στυλίστα και ο χρόνος για την προετοιμασίας της κάθε εικόνας μπορεί να διαρκέσει έως και μια ώρα.

Αν δε τα αντικείμενα που φωτογραφίζουμε είναι γυαλιστερά (όπως κοσμήματα, γυάλινες συσκευασίες κλπ) τότε έχουμε ένα ακόμη πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε που είναι οι αντανακλάσεις του φωτός.

Τελικά, πόσο κοστίζει μια φωτογράφηση;

Όπως αντιλαμβάνεστε η φωτογράφηση είναι πολύπλοκη διαδικασία η οποία απαιτεί να αναλυθεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά προκειμένου να μπορεί να κοστολογηθεί η υπηρεσία αυτή.

Βίντεο

Μπορεί να θέλετε να φτιάξετε ένα διαφημιστικό σποτάκι (βίντεο και ήχος) είτε σχετικά με την εταιρία, είτε για κάποιο νέο προϊόν κλπ. Η δημιουργία βίντεο είναι ακόμα πιο σύνθετη από τη φωτογραφία και εμπλέκει πολλούς ανθρώπους όπως σκηνοθέτη, διευθυντή φωτογραφίας, σεναριογράφο, ηθοποιούς, χειριστές κάμερας, μουσικό, sound designer, ενδυματολόγο, μακιγιέρ κλπ. Το κόστος του βίντεο εξαρτάται από το concept και το μήκος του.

Στοκ υλικό

Υπάρχουν websites που διαθέτουν στοκ από φωτογραφίες, βίντεο ακόμα και μουσική τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις καμπάνιες σας. Το κόστος απόκτησης τέτοιου υλικού μπορεί να είναι από μηδενικό (δωρεάν) έως και μηδαμινό (μερικά ευρώ) αλλά διατίθεται πολλές φορές που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα δε θα είναι μοναδικό.

Μερικά από τα μεγαλύτερα στο είδος τους είναι το shutterstock.com, unsplash.com, stock.adobe.com, freeimages.com

  Κατηγορίες & Ετικέτες